VN: internationale gemeenschap moet meer doen voor Syrische vluchtelingen

VN: internationale gemeenschap moet meer doen voor Syrische vluchtelingen

30 maart 2016 – De wereld moet meer Syrische vluchtelingen gaan opvangen, vindt Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. De VN-topman deed zijn uitspraak op de conferentie over de vluchtelingencrisis die vandaag plaatsvond in Genève. Centraal stond de rol van de internationale gemeenschap hierin. “Dit is de grootste crisis van onze tijd,” aldus Ki-moon, “en het vereist een flinke toename van de globale solidariteit”.

Miljoenen op de vlucht

Sinds de oorlog vijf jaar geleden begon zijn zo’n 4,8 miljoen Syriërs gevlucht naar het buitenland. Nog eens 6,6 miljoen mensen zijn binnen Syrië op de vlucht. De beste manier om de vluchtelingen te helpen is zorgen voor stabiliteit en vrede in de regio, gaf de secretaris-generaal aan. Maar omdat de vredesonderhandelingen nog in volle gang zijn en het eind voorlopig nog niet in zicht lijkt te zijn, moet er eerst worden gekeken naar andere oplossingen: “totdat de vredesonderhandelingen hun vruchten gaan afwerpen, zit de Syrische bevolking in een wanhopige situatie. De wereld moet daarom flink gaan aanpakken met concrete acties en beloften. Alle landen kunnen meer doen.”

Oplossingen

Tijdens de conferentie werden verschillende oplossingen voor de crisis besproken. Filippo Grandi, het hoofd van de vluchtelingenorganisatie UNHCR, benadrukte dat de zorg voor de vluchtelingen niet alleen bij Syrië’s directe buurlanden zou moeten liggen, maar gelijkmatig verdeeld moet worden. “We moeten ondersteuning bieden aan de buurlanden die grote aantallen vluchtelingen opvangen en daarnaast moet er gekeken worden naar alternatieve manieren om meer Syrische vluchtelingen te helpen.”

Één van die alternatieve manieren is het uitbreiden en flexibeler maken van de zogenaamde herplaatsingsprogramma’s waardoor Syrische vluchtelingen in andere landen een nieuw leven kunnen opbouwen. Grandi refereerde onder andere aan een programma waarin Canada en de UNHCR samenwerkten om vluchtelingen te screenen en meer dan 26.000 mensen selecteerden om naar Canada te halen. Ook zouden de regels voor gezinshereniging flexibeler moeten worden gemaakt, zouden er meer en langere studiebeurzen en studentenvisa moeten worden verstrekt en zouden de regels voor Syriërs die in het buitenland willen werken moeten worden versoepeld.

Herplaatsing

Dat het herplaatsen van Syrische vluchtelingen een noodzaak is onderstrepen de cijfers van de VN; volgens Grandi werd in 2015 slechts 12% van de meest kwetsbare vluchtelingen herplaatst. Grote aantallen vluchtelingen leven in onmenselijke en onveilige situaties in vluchtelingenkampen in de buurlanden van Syrië. De UNHCR schat in dat voor 2019 minstens 10% van deze mensen herplaatst moet worden of hulp moet krijgen om zich ergens anders te vestigen. Dit betreft voornamelijk extreem kwetsbare mensen, zoals slachtoffers van marteling, alleenstaande moeders met kinderen en vluchtelingen met ernstige medische aandoeningen.

Naar aanleiding van deze conclusies verklaarden verschillende landen dat zij hun herplaatsingsprogramma’s de komende jaren flink gaan uitbreiden en dat gezinshereniging makkelijker zal worden gemaakt. Een aantal Latijns-Amerikaanse en Europese landen zal nieuwe humanitaire visaprogramma’s ontwikkelen of de bestaande programma’s uitbreiden, om zo meer vluchtelingen te kunnen opvangen. Ook gaat de Europese Unie meer vluchtelingen overnemen van Turkije.

Solidariteit

Grandi en Ban Ki-moon waren voorzichtig optimistisch over het verloop van de conferentie, maar waarschuwden dat de politieke context extreem gecompliceerd is en dat de gedane beloften ook echt nagekomen moeten worden. “Ik ben mij ervan bewust dat we om hulp vragen in een erg moeilijke tijd en binnen een problematische context,” aldus Grandi, “en op dit moment is er dan ook wereldwijde solidariteit nodig. De collectieve inzet van de verschillende landen is essentieel.”